En av grundarna av det svenska databasföretaget MySQL, David Axmark, går in i Vulkan.se. MySQL är en imponerande framgångssaga som startade i Uppsala i mitten av 80-talet.

MySQL har haft 100 miljoner nedladdningar från sajten.

I januari såldes MySQL till IT-jätten Sun för respektingivande en miljard dollar. Grundartrion, bl a David Axmark, gick lyckligt lottade ur affären med sina 20 % i bolaget.

Linda Skugge, VD, vulkan.se: ”Det är fantastiskt att en så stor IT-profil som David Axmark vill vara med på den här resan. Att ha med en person med en så gedigen erfarenhet av att lansera företag globalt är otroligt värdefullt för oss. David kommer att ge Vulkan råd kring strategier i uppbyggnadsskedet och i förlängningen hur vi bäst växer utanför Sverige. Vulkans idé om att det ska vara gratis att lägga ut böcker ligger helt i linje med hur David Axmark la ut MySQL gratis på Internet.”

Michael Storåkers, styrelseordförande, vulkan.se: “Jag är stolt över det förtroende som David Axmark visar Vulkan. Detta lyfter bolaget till en helt annan nivå. Att vi redan nu, bara tre månader efter lansering, skulle få en internationellt känd entreprenör känns starkt”

David Axmark, varför går du in i Vulkan.se?

”Det är trevligt att se ett modernt webföretag komma fram i Sverige. Jag tror starkt på Vulkans framtid, både i Sverige och utomlands. Jag vill gå in ett nytt mindre bolag med potential, jag har sett hur långt man kan komma med en bra idé!”

Vilken av dina erfarenheter från MySQL tror du att Vulkan.se har mest nytta av?

”Massor av MySQLs kunder och användare är webbföretag i alla storlekar, så jag har sett många olika lösningar på problem som uppkommer när företag växer.”

Och en sista fråga: efter den lyckade försäljningen av MySQL, hur känns det?

”Bara bra, Sun är ett storföretag som jobbar mycket med OpenSource och har en liknande kultur som MySQL.”

David Axmark är dessutom kusin till Linda Skugge. Linda: ”Jag minns när jag var liten och vi var hemma hos våra kusiner i Uppsala. David satt alltid nere i källaren vid datorn. Han lärde oss coola datorspel på jättestora ABC-datorer. David var en av de första i Sverige som verkligen förstod potentialen med Internet, i 90-talets början. Han lärde oss också att spela freesbee-golf men vi nådde aldrig upp tills hans nivå… Det är fantastiskt roligt att få jobba tillsammans med min stora kusin.”

David Axmark, bor i Ascot, utanför London, med fru och två barn.