Jag fick ett nyhetsbrev från Sveriges Radio med poddradionyheter som inleddes med “Jag heter Christian och tänkte försöka få lite liv i det här poddnyhetsbrevet…" Klart man blir nyfiken på vad som händer i radiohuset så jag drog iväg lite frågor till Christian och fick även hjälp från Jaiku-bubblan med några.

Vem är du? Vad har du för bakgrund och hur ser dina uppgifter på SR ut?
Christian Gillinger heter jag, är 37 år gammal och har precis slutat på P3, där jag senast var gruppchef. Jag har arbetat på Sveriges Radio sedan pass -96, huvudsakligen som radioproducent. Sedan september är jag projektledare på SR Nya Medier och just nu är mitt huvudsakliga fokus förutom vår poddverksamhet, att öka interaktiviteten på våra hemsidor.

Spanarna 20 år - inspelning av program 2. I panelen: Gabriella Ahlström, Jessika Gedin och Göran Everdahl. Ingvar Storm - programledare. Foto: Stina Gullander

När började ni lägga ut program? Hur har utvecklingen för poddradion sett ut? Hur många prenumeranter finns det, mellan tummen och pekfingret? Vilka program är populärast?
Vi började 13 maj 2005. De första programmen ut var följande tre: Ekots lördagsintervju i P1, Spanarna i P1 och Salva i P3. Det finns idag inget vettigt sätt att se antalet prenumeranter vad jag vet, däremot har vi sett att belastningen ökat på servrarna och att antalet frågor till lyssnarservice om poddfilerna ökar lavinartat. Vilket är bra. Man kan också se ett trendskifte i attityden till podd - förut sågs det mer som något kul, en bonus. Nu är det många lyssnare som ser det som ett huvudsakligt sätt att ta del av våra sändningar, något som ökar kraven på tillgänglighet och på stabilitiet. Folk blir sura när det av någon anledning inte fungerar. Jag tycker det är bra att podcasting som distributionsform håller på att mogna och att det börjar bli ett vardagsformat. Sett ur webbstatistiken så är nog P3 Dokumentär, Spanarna, Sommar och Mammas Nya Kille de populäraste programmen.

Hur används podformatet internt på SR, har ni fler program som poddas där än de som finns att tillgå på sr.se?
Vad jag vet har vi inga interna poddflöden, allt vi har finns och läggs automatiskt ut på vår poddsida (som är ny till form och innehåll sedan förra fredagen).

lantz-ny.jpgI dagarna har ju NRK löst musikbiten genom ett avtal med Tono som betyder att 70% av deras material får innehålla musik. 42 minuter musik - och 18 minuter tal - på en timme. Pågår det några diskussioner med STIM om detta så att programmen inte behöver klippas “sönder”?
Jag är grymt avundsjuk på NRK, att programmen måste klippas är ju dels tråkigt eftersom det inte går att erbjuda folk programmen såsom det är tänkt att de ska höras, med musik. Men det innebär också att flera program av resurskäl inte kan poddas, redaktionen hinner helt enkelt inte klippa. Om diskussioner förs med STIM kan jag inte riktigt svara på - förhandlingarna mellan SR och upphovsrättsorganisationer sköts av programsekretariatet, det vill säga av våra jurister. Jag hoppas att det görs det.

Del två publiceras på fredag. Här kan ni beställa nyhetsbrevet med poddradionyheter.