Detta är del två i ett poddsnack med Christian Gillinger, Sveriges Radio. Här finns del ett.

Vad ser ni för trender inom podcasting? Sker det några tekniksprång som gör det enklare för vanliga dödliga att producera podradio?
Framförallt är jag nyfiken på det som Apple kallar “enhanced pod”, ett format med mer möjligheter än det vanliga. Framförallt är jag som poddradioproducent intresserad av möjligheten att indela poddfiler i kapitel, så att lyssnarna slipper sitta och spola i tvåtimmarssändningar för att komma till rätt ställen. Jag tycker att idén med podcasting är lysande, men jag tycker formatet fortfarande är lite yxigt. Sen skulle jag önska att det dök upp lite fler enkla och snygga program för att prenumerera. De flesta som finns idag ser ut att vara gjorda för tekniker. Itunes är ett undantag, men samtidigt är det ett rätt stort steg att installera Itunes bara för att börja podda. Och jag hade gärna sett lite konkurrens.

Sveriges Radios reporter Tomas Ramberg intervjuar Drottning Silvia i Ekots Lördagsintervju

Kommer ni att titta på teknik liknande Soundclouds som gör att man kan kommentera i och dela ljudfiler?
Det finns inget inplanerat, men idén är inte dum. Eller, det formella svaret kanske är “Vi tittar på alla möjligheter att distribuera vårt material”…

Finns det planer på öppet arkiv? Ni har ju t ex lagt upp ett urval av Spanarna-avsnitt från 20 år.
Det är ju en rejält stor fråga, som hela SR (och SVT också kan jag tänka mig) brottas med. Jag skulle gärna tillgängliggöra hela SRs arkiv, det är ju rätt omfattande och en allt större del börjar bli digital nu (mycket är ju från början inspelat på rullband och DAT). Det stora bekymret är rättighetsfrågorna - det är mycket material som vi inte äger rättigheterna till och då får vi inte lägga upp det på nätet alls. Och allt som överhuvudtaget ska ut i någon form på nätet måste först rättighetsklaras. SR Minnen (http://www.sr.se/cgi-bin/Mall/index.asp?programID=1602) är en digitalkanal som arbetar aktivt med att försöka få ut så mycket som möjligt i radion, men just nu framförallt kanske på nätet och i deras två podflöden: SR Minnen och SR Minnen special (som är alldeles nytt).

Era “poddradiokanaler” skiljer sig vad gäller metadata. Filnamnen ser helt olika ut, ibland finns det beskrivning, ibland inte. Så det känns som det är mycket handpåläggning med bakomsystem för att trycka ut poddradio. Stämmer det och jobbar ni för att styra upp detta?
Jo, det är något som vi jobbar med… Källan till felet är väl kanske att vi är många, hundratals, som arbetar med att podda, både internt inom SR men också alla de fristående bolag som också levererar programinnehåll och poddinnehåll till oss. Jag har sikte på att uppdatera vår policy för namngivning, den börjar bli lite gammal och tar inte alltid fullt tillvara på de möjligheter som dagens mp3 spelare har. Och vi försöker hitta bätte och enklare system för att få ut rätt metadata överallt. Men ser det underligt ut någonstans så dra er inte för att skicka ett mail till den poddande redaktionen.

Vad är den vanligaste frågan till Pod SR?
“Hur gör man” (se ovan) följt av “Varför finns inte X som poddradio” (och där är svaret oftast “av upphovsrättsliga skäl”).

Slutligen, ditt drömprogram att podda?
Personligen skulle jag korka upp en flaska champagne om jag fick podda P3 Live.