Ett pressmeddelande man blir glad över:

Metropol I en ny serie tar Niklas Levy och Ingvar Storm lyssnarna tillbaka till det glada 80-talet. I december är det 20 år sedan det allra sista programmet av det legendariska musikmagasinet Metropol sändes. P4 Musik: Metropol i backspegeln – musik och minnen från 1980-talet startar 11 december. Niklas Levy och Ingvar Storm ledde kultradioprogrammet Metropol som sändes i P3 på fredagskvällarna under 80- och 90-talet. – Nära i tiden men ändå så väldigt länge sedan, säger de båda programledarna Niklas Levy och Ingvar Storm som utlovar två fullspäckade ”jubileumsprogram”. Metropol blev för många lyssnare synonymt med helg och ledighet. Somliga gick till och med så långt att de kallade programmets signatur för tidens helgmålsringning. Nu tar programledarna en titt i backspegeln och funderar över en epok i radion; hur programmet blev till och hur det präglades av sin samtid. Det blir minnesglimtar ur Metropol och resonemang om 80-talet; vilka är skillnaderna mot idag? Finns det likheter? Självfallet kryddas alltihop av en mängd låtar som präglade tiden och programmet.

”P4 Musik: Metropol i backspegeln – musik och minnen från 1980-talet” är en serie om två program och sänds söndag 11 december kl 23.05 och söndag 18 december kl 23.05. Mer information om P4 Musik: sverigesradio.se/p4/musik

Del 1: Vinylskivor, Pac Man, lakritspuck och Culture Club. Del 2: Dallas, free-style, Yuppies och Eurythmics.

Fakta: Metropol sändes från 1982 till 1991. Stående inslag i Metropol var bland annat “Flipp eller flopp” och “Spanarna”. Spanarna blev senare ett eget program och sänds fortfarande på P1. Flipp eller flopp gick ut på att en panel bestående av tre personer fick lyssna på nya låtar och de skulle sedan rösta i fall de trodde att låten skulle bli en hit (flipp) eller inte (flopp). Flipp eller flopp har senare kopierats flitigt inom så väl radio som tv, ofta med samma namn. Metropol fick Expressens radiopris 1984.

sverigesradio.se/api/flash…