Satt i videomöte som vanligt en fredag eftermiddag. Plötsligt stänger bara datorn ner. En två månader gammal MacBook Pro 16" M1 Pro som bara slocknar utan anledning. Sätter på den igen, startar upp teams. Samma sak, stänger ner. Gör några omstarter till innan jag bestämmer mig för att installera om Ventura. Två timmar senare bootar jag upp igen men det tar bara fem minuter innan datorn bootar om sig själv igen.

Bokar in ett möte med en specialist hos Apple i Täby under söndagen, det här är bara för konstigt. När jag väl kommer dit hoppas jag att den ska bete sig lite konstigt i alla fall. Boris som tar hand om mig lyssnar på allt jag har gjort och förstår att detta inte är min första Mac. Han börjar att köra flera olika tester. Inför ett av dem så går han runt och varnar folk i närheten att “Den där datorn kommer att börja låta väldigt högt snart men det är inget farligt”. Och mycket riktigt, det tjuter något fruktansvärt.

Efter att alla tester är klara så finns det nu papper på att datorn inte mår bra. Det visar sig att en minneskrets inte är som den ska och hela maskinen behöver skickas iväg på service. Och eftersom allt tydligen hänger ihop på något sätt så behöver de byta minne, logikkort, trackpad, tangentbord och även hårddisk. Bara att hålla tummarna. Vid lunch på onsdagen hör de av sig och jag åker för att hämta upp. Efter en bra genomgång om vad som är gjort och ett kvitto på 14 000 kronor (kund betalar noll) så är allt precis som det ska vara. Och jag tänker att vad skönt att det här kom nu när den bara är två månader och inte två år.